Του Κουτρούλη ο Γάμος

Πως προέκυψε η φράση: “Έγινε του Κουτρούλη ο γάμος”

Στην καθημερινότητά μας χρησιμοποιούμε πολλές φράσεις, των οποίων ωστόσο, δε γνωρίζουμε καν την προέλευση ή έστω την αρχική τους σημασία. Για μια πληθώρα τέτοιων φράσεων χρειάζεται να αναζητήσουμε τόσο τις ρίζες τους, όσο και την ερμηνεία τους κατά τα χριστιανικά έτη . Μια τέτοια φράση είναι και το “έγινε του Κουτρούλη ο γάμος” ή “έγινε του Κουτρούλη το πανηγύρι”.

Ο καβαλλάριος (ιππότης) Ιωάννης Κουτρούλης, πιθανολογείται ότι ζούσε στη Μεθώνη. Συγκατοικούσε με μια γυναίκα, η οποία είχε φύγει από το συζυγικό της σπίτι. Για τα δεδομένα εκείνης της εποχής ήταν ένα τεράστιο σκάνδαλο. Λέγεται μάλιστα ότι ακόμα και η εκκλησία είχε αφορίσει τη γυναίκα, που έμενε με κάποιον άλλον ενώ ήταν παντρεμένη.

Το 1394, ο Πατριάρχης Αντώνιος ο Δ’ αναγνώρισε το διαζύγιο που του παρουσίασε η αφορισθείσα γυναίκα. Επικύρωσε το γάμο της ως διαλυμένο και έδωσε την συγκατάθεση του για να τελεστεί ο γάμος της με τον Κουτρούλη.

Έτσι τελέστηκε επιτέλους ο πολυπόθητος γάμος. Έγινε ένα εξαιρετικό γλέντι με τελικό αίσθημα αυτό της ανακούφισης. Ο Κουτρούλης λοιπόν, κατάφερε να παντρευτεί την αγαπημένη του.

Ο Αντώνιος Δ΄, διετέλεσε Οικουμενικός Πατριάρχης κατά τα έτη 1389-1390 και 1391-1397.

Έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα προβλήματα του Πατριαρχείου και ιδιαίτερα των χριστιανών της Βλαχίας. Ασχολήθηκε με την ανύψωση του μοναστικού βίου, ιδίως στο Άγιο Όρος. Προσπάθησε να κινητοποιήσει Ευρωπαίους ηγεμόνες κατά των Τούρκων.

Τα έγγραφα της Πατριαρχίας του που σώθηκαν αφήνουν να διαφανεί η πλούσια δραστηριότητά του και η διορατικότητα και η μόρφωσή του. Ο Μεγάλος Δούκας της Μοσχοβίας Βασίλειος Α΄ του πρότεινε να παραλειφθεί το όνομα του Αυτοκράτορα από την λειτουργία. Τότε, ο Αντώνιος απάντησε ότι ο Αυτοκράτορας παραμένει η αγιασμένη κεφαλή της Οικουμένης, ο Βασιλεύς τον οποίο ο άγιος Πέτρος παρήγγειλε στους πιστούς να τιμούν.

Σήμερα

Στη Μεθώνη (Πελοπόννησος) αναβιώνει κάθε αποκριά “του Κουτρούλη ο γάμος”. Καρναβάλι – γάμος που κρατάει από το 14ο αιώνα. Στις μέρες μας το ζευγάρι των νεόνυμφων είναι δύο άντρες, που μαζί με τους συγγενείς πηγαίνουν στην πλατεία όπου γίνεται ο γάμος με παπά και με κουμπάρο. Διαβάζεται το προικοσύμφωνο και ακολουθεί ένα τρικούβερτο γλέντι.

Πηγή: dogma.gr

    Αφήστε μια απάντηση

    top
    Μετάβαση στο περιεχόμενο